A journey to a sustainable future

Innovatie zit in ons DNA. We voelen ons verantwoordelijk voor het overdragen van een gezonde zee aan volgende generaties. Verduurzaming is een prachtige uitdaging.

Innovatie zit in het DNA van Ekofish Group. Het bedrijf ontwikkelt voortdurend duurzamere visserijtechnieken, vanuit de wens om het milieu te respecteren én economisch rendabel te zijn.

Innovatie zit vaak in kleine dingen. We geven graag een voorbeeld: De kotters van Ekofish Group vissen sinds 2012 met Dyneema kunststof touw en ballen in plaats van staaldraad. De visborden slepen daardoor niet meer over de zeebodem, maar ‘zweven’ erboven. Gevolg is dat de zeebodem onaangeroerd blijft, de netten minder slijten én de kotter minder brandstof gebruikt. Het is de som van kleine innovaties die het grootste verschil maken.

Andere voorbeelden van innovaties van de Ekofish Group:

2009: Maaswijdte

Vergroting van de maaswijdte van de netten. Hierdoor kan jonge vis al in zee uit de netten ontsnappen. Een belangrijke vooruitgang, omdat jonge vis eerst opgevist en vervolgens terug in zee werd gegooid, of nu – door de nieuwe EU-regels – zelfs aan land moet worden gebracht en nooit zal kunnen uitgroeien tot volwassen vis.

2010: Ontsnappingspanelen

Introductie van ontsnappingspanelen in de netten. Door de ontsnappingspanelen die bovenin de netten zitten kan ongewenste bijvangst, zoals rondvis, al tijdens het vissen ontsnappen. Goed voor de visstand én voor het welzijn van de vis.

2011: ISO22000

Eerste visserijbedrijf met ISO22000 kwaliteitssysteem aan boord van de schepen.

2012: Stunner

Introductie van de ‘stunner’ aan boord, een apparaat dat de vis na de vangst meteen verdoofd met een elektrische stroomstoot, waardoor de vis op pijnloze wijze gedood en verwerkt kan worden.

2013: Nieuwe twinrig

Nieuw twinrignet met zwevende borden, kunststof lijnen en ballen, waardoor de zeebodem tijdens het vissen onberoerd blijft.

2015: Stripmachines

Introductie van de stripmachine aan boord. Om de kwaliteit van de vis te waarborgen, is het belangrijk dat deze meteen na de vangst ononderbroken gekoeld wordt. Ekofish Group heeft als eerste in Nederland stripmachines aan boord van haar schepen geplaatst, zodat de vis snel verwerkt kan worden en meteen weer gekoeld wordt.