A journey to a sustainable future

De Ekofish Group heeft de schakels van de kwaliteitsketen in eigen hand. Het begint al met de keuze van vangstgebieden en -technieken. Daarna wordt de uiterste zorg besteed aan de verwerking en het bewaren van de vis op de moderne vloot, die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne en koeling.

Ekofish Group BV brengt op die manier de gebruikelijke vissoorten uit de Noordzee op de markt als schol, tongschar, tarbot en griet uit de eigen vangsten. Daarnaast is er ook een ook samenwerking met zorgvuldig geselecteerde visserijpartners die “puls” tong, MSC-kabeljauw, Skrei-kabeljauw en MSC-roodbaars leveren. Door dicht bij de bron te blijven is de vis van uitstekende kwaliteit en duurzaam gevangen. Ekofish Group BV wil uw portaal zijn voor duurzaam gevangen visproducten.

Schol

Schol / Pladijs


Wetenschappelijke naamPleuronectes platessa
Lengte max.100 cm
Gewicht max.7 kg
LeeftijdTot ca. 50 jaar
VoedselKreeftachtigen, schelpdieren en wormen

De scholstand is de laatste jaren enorm gegroeid. In de 50 jaar dat er bestandsopnames worden gedaan, is er nog nooit zoveel Schol in de Noordzee geweest. De Schol wordt op de afslagen aangeland vanaf een lengte van 27 cm. Schol kleiner dan 27 cm is ondermaats en mag niet voor menselijke consumptie worden verkocht. Dit is niet duurzaam! Ekofish Group vist daarom met grotere maaswijdte waardoor de bijvangst van kleine Schol wordt voorkomen. De Schol is gemakkelijk te herkennen aan zijn huid aan de donkere zijde van de vis. Op de huid zitten kenmerkende oranje vlekjes. Schol wordt zowel heel, panklaar als in filets verkocht. Het is een delicate vis met zacht visvlees dat romig van smaak is. Schol kan op vele manieren worden klaargemaakt zoals gebakken, gekookt, uit de oven enzovoort.

Tongschar

Tongschar


Wetenschappelijke naamMicrostomus kitt
Lengte max.65 cm
Gewicht max.3 kg
LeeftijdTot ca. 20 jaar
VoedselMet name weekdieren en wormen

De Tongschar houdt van diepe wateren en harde substraten. Die omstandigheden vind je in het noordelijke deel van de Noordzee. En dat is nu juist het visgebied van de Ekofish Group. Er zijn geen visserijen die Tongschar als doelsoort hebben. De Tongschar wordt hoofdzakelijk bijgevangen in de platvis visserij. Ook Ekofish Group vangt mooie grote (door de grote maaswijdte) Tongschar bij in haar duurzame twinrig visserij. De smaak van Tongschar is delicaat het vlees is zacht. Vaak wordt de Tongschar vergeleken met Tong. Vandaar waarschijnlijk ook zijn naam. Tongschar wordt zowel heel als in filets verkocht.

Kabeljauw

Kabeljauw


Wetenschappelijke naamGadus morhua
Lengte max.150 cm
Gewicht max.40 kg
LeeftijdTot ca. 25 jaar
VoedselMet name kreeftachtigen, weekdieren en vis

Kabeljauw wordt als consumptievis zeer gewaardeerd. Overdag zwemt Kabeljauw in scholen, ’s nachts gaan ze meer verspreidt erop uit om bij de bodem hun kostje bij elkaar te scharrelen. Nagenoeg alles wat eetbaar is verdwijnt in de maag van een kabeljauw. Omdat Kabeljauw niet echt van warm water houdt worden de grootste bestanden in het hoge noorden en langs de kust van Noorwegen waargenomen. In de Noordzee herstelt de Kabeljauw populatie gestaag door de vele beschermingsmaatregelen. Ekofish Group vangt nauwelijks Kabeljauw omdat de meeste exemplaren kunnen ontsnappen door het ontsnappingspaneel in het net. Ekofish Group heeft echter voor de levering aan haar klanten een aantal Noorse collegae die MSC gecertificeerde Kabeljauw leveren. Ekofish Group zit dicht bij de bron. In de wintermaanden wordt die Kabljauw Skrei genoemd. Kabeljauw of Skrei wordt verkocht als filets, loins (rugfilet) en heel zonder kop.

Overig

Overig

Tong

Wetenschappelijke naamSolea solea
Lengte max.70 cm
Gewicht max.3 kg
LeeftijdTot ca. 25 jaar
VoedselKleine kreeftachtigen, weekdieren en wormen

Het gaat goed met de Tong in de Noordzee. Het bestand groeit jaar op jaar. Tong wordt met de twinrig methode maar weinig gevangen. Ekofish Group heeft daarom een nauwe samenwerking met enkele “pulsvissers” voor de Tong. Het pulstuig is ontwikkeld om met minder bodemschade en minder bijvangst Tong te vangen. Het is qua duurzaamheid op dit moment het beste alternatief. Tong is smalle langwerpige platvis. Het vlees van de Tong is vast en is neutraal van smaak (niet vissig), dat maakt de Tong zo populair. Tong kan daarom op 1001 manier bereid worden. Tong wordt hoofdzakelijk als hele vis verkocht.


Tarbot / Griet

Wetenschappelijke naamScophthalmus maximus
Scophthalmus rhombus

Ekofish Group vangt zelf regelmatig Tarbot en Griet. Dit zijn culinair hoog aangeschreven soorten. Tarbot en Griet worden hoofdzakelijk verkocht als hele vis.